ceturtdiena, 2010. gada 21. oktobris

Veģetārā pupiņu zupa

Sastāvdaļas:

  • 1-1,5 glāze mazās, raibās pupiņas
  • 1 glāze grūbas
  • 2 vidēja lieluma sīpoli
  • 2-4 burkāni
  • 4-7 kartupeļi
  • pētersiļi
  • lociņi
  • buljona kubiņš
  • 3-5 pipari, sāls

Pagatavošana: 

1. Pupiņas liek bļodā un pārlej ar ūdeni, atstāj uz nakti mērcēties. Ja nav laika mērcēt, tad pupas noskalo karstā ūdenī un liek vārīt, bet jāvāra būs ilgi-līdz miza vairs nav čokuraina un pupas kļuvušas pusmīkstas :(
2.1 Ja pupas mērcētas, liek otrā dienā vārīt kopā ar grūbām-ūdeni lej katlā, tik cik biezu zupu vēlās. Pievieno piparus.
2.2 Ja pupas vāra bez mērcēšanas, tad sagaida, kad miza kļuvusi atkal gluda un pati pupa pusmīksta, tad pievieno grūbas. Pievieno piparus.
3. Pievieno sāli, ja nepieciešams un buljona kubiņu.
4. Aptuveni pēc 20 min. pievieno sagrieztu sīpolu, ja vēlas izteiktāku garšu, tad to pirms katlā likšanas, viegli apcep sviestā.
5. Apmēram pēc 15 min. burkānu sagriež mazos kubiciņos, vai strēmelītēs un liek katlā.
6. Kad pupas, grūbas un burkāni tuvojas gatavībai (jānogaršo, lai noskaidrotu), katlā liek mazos kubiciņos sagrieztus kartupeļus.
* Zaļumus pievieno sākumā, ja vēlas "smagāku, stiprāku" garšu. Zaļumus pievieno kopā ar kartupeļiem, ja vēlas svaigāku, vieglāku aromātu.
* Zupa labi garšo ar rupjmaizi, vai ķiploka grauzdiņmaizēm.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru