trešdiena, 2010. gada 1. decembris

„Pusgraudā”, siera šniceles un rutku salāti.

„Pusgraudā”
1 ēdk. sviesta vai augu eļļas, 3 ēdk. miežu putraimu, 1 kartupelis, sāls pēc garšas.
Kartupeli nomizojiet un sagrieziet gareniski 4 daļās, tad šķēlēs. Sviestā maisot apcepiet kartupeļu gabaliņus un putraimus, pievienojiet ūdeni un sāli, vāriet, līdz putraimi uzbrieduši un kartupeļi mīksti.
Siera šniceles.
Pāris pabiezas šķēles siera „Talsu ritulis”. Panējumam: 1-2 ēdk. piena, 1 ēdk. zirņu miltu, 1 – 2 ēdk. rīvmaizes.
Pienā iemaisiet zirņu miltus (tie pilda olas funkciju, saturot mīklu kopā, tādēļ parastie kviešu milti te īsti labi nekalpos; zirņu milti nopērkami indiešu preču veikaliņos – ir vērts tos iegādāties, jo, manuprāt, veģetārā virtuvē tie ir neaizstājami, paver milzumdaudz iespēju dažādot savu ēdienkarti) un pakāpeniski pievienojiet rīvmaizi – daudzums atkarīgs no tā, cik ļoti tā uzbriest: mīklai jābūt mīkstai, ziežamai. Tad apziediet vienu siera pusi ar mīklu, lieciet uz pannas karstā eļļā, tūdaļ apziediet ar mīklu siera šķēles virspusi. Tāpat rīkojieties ar otru siera šķēli. Apcepiet uz straujas uguns no abām pusēm brūnu – sieram jāizkūst, taču neļaujiet tam izplūst pa visu pannu.
Rutku salāti.
1 rutks, 1 burkāns, 2 ēdk. skāba krējuma, rupjā sāls, mazliet sīpola vai purava.
Rutku nomizojiet, sarīvējiet uz rupjās rīves, pieberiet krietnu sauju rupjās sāls un kārtīgi sastampājiet. Lieciet caurdurī, nospiediet sulu un nekavējoties noskalojiet rutkus aukstā ūdenī. Visas šīs procedūras rezultātā rutki no sīva un nebaudāma briesmoņa pārvērtīsies gardā, pat nebaidīšos teikt – maigā – salātu sastāvdaļā. Pievienojiet sarīvētu burkānu, sasmalcinātu sīpolu vai puravu un skābo krējumu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru